No comments yet

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Βαφτίζουν τα συμφέροντα επενδύσεις και κάνουν ότι περνάει απ’ το χέρι τους για να τα διευκολύνουν

Τι είπε για Κασαπίδη-Αμανατίδη: Πρόκειται για τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου , υποψήφια περιφερειάρχης με το συνδυασμό Ελπίδα μίλησε στο prlogos.gr.

1. «Καλώς ήρθατε στην περιφέρεια της εικονικής πραγματικότητας -Εκεί που πέρασαν αυτοκινητοβιομηχανίες, ψηφιακοί κολοσσοί , φαρμακοβιομηχανίες , θερμοκήπια μέχρι και ο Λευκός Δράκος με 20.000 θέσεις εργασίας».  Με αυτά τα λόγια καλωσορίσατε το Νίκο Παπαθανάση στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Πού βρισκόμαστε τώρα;

Είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση για το μέλλον της Δυτική Μακεδονίας.

Η Περιφέρειά μας παίζει το τελευταίο της χαρτί, γιατί το σχέδιο που μας ετοίμασαν για την επόμενη μέρα, χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να νοιάζονται για μας, προβλέπει την άναρχη επέκταση φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων, χωρίς αξιόπιστες μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο. Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών θα είναι ο αφανισμός όσης κτηνοτροφίας μας απέμεινε, η καταστροφή της γεωργία μας και η σύνθλιψη του επιχειρείν.

Το χειρότερο όμως αφορά στην ολοκληρωτική αλλοίωση του τοπίου, γεγονός που θα επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων στις πόλεις και τα χωριά μας, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, αν συνδυαστεί και με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

2. Ποια η θέση σας για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν;

Η Περιφέρειά μας ζει σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης. Για να μετριασθούν οι επιπτώσεις της βίαιης Απολιγνιτοποίησης, απαιτούνται δυναμικές πολιτικές και κυρίως πρέπει τα κονδύλια να κατευθυνθούν σε μια στρατηγική η οποία θα φέρει ανάπτυξη στην Περιφέρεια. Είναι γνωστό ότι είμαστε η Περιφέρεια με την μικρότερη απορρόφηση κονδυλίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ευρώπη.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος αγνοείται… Ένας Νόμος που δίνει επιχορήγηση 70% ως κίνητρο θα ξεκινούσε τον Ιούνιο του 2022 και είμαστε στο Φθινόπωρο του 2023.

Από το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είχαμε 777 εκ στη διάθεση μας για το 2022 και 2023 για να λύσουμε στην Περιφέρεια μας σημαντικά προβλήματα, όπως: Την φτώχεια από την ραγδαία πτώση του ΑΕΠ, την ανεργία, την φυγή των νέων ανθρώπων, την ενεργειακή φτώχεια, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας λόγω απουσίας μεγάλων μεταφορικών και ψηφιακών υποδομών, την ενίσχυση των επιχειρήσεων…

Από τα 777 εκ. που ήταν διαθέσιμα, εμείς τι απορροφήσαμε; Μόνο 61.740€ σε δύο (2) χρόνια, το επαναλαμβάνω μόνο 61.740€ σε δύο (2) χρόνια.

Από εξαγγελίες έχουμε χορτάσει. Μετά από τέσσερα χρόνια τόσο η Περιφερειακή αρχή του Κου Κασαπίδη όσο και ο Κος Αμανατίδης ως Βουλευτής κρίνονται όχι για τις προθέσεις και τις όποιες εξαγγελίες, αλλά για την αποτελεσματικότητά τους και για τα πεπραγμένα τους .

Πεπραγμένα τα οποία πιστοποιούνται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η περιοχή μας.
Η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να διεκδικεί. Να μην είναι πειθήνιο όργανο των διοικούντων, ή ακόμα χειρότερα να μην είναι πολιτικά ανεπαρκής.

3. Οι χώροι των ορυχείων που θα αξιοποιούνταν για τους αγρότες , θα γίνονταν πάρκα και λίμνες έχουν μετατραπεί σε φωτοβολταϊκά πάρκα .Η ΔΕΗ θα μοίραζε και μετοχές στην τοπική κοινωνία. Μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

Με το τέλος της λιγνιτικής περιόδου μας είχαν υποσχεθεί ότι τα ορυχεία θα αποκατασταθούν και τα 147.000 στρέμματα θα γίνουν Αγροτική γη, Δάση και Λίμνες.

Και αντί για αυτά βλέπουμε ότι τα εδάφη τα οποία προορίζονταν για Αγροτική γη γεμίζουν Φωτοβολταϊκά. Τα εδάφη που θα γινόταν δάση μένουν αναποκατάστατα και τα νερά του Βερμίου «χάνονται»

Χρήματα για την αποκατάσταση των εδαφών δεν υπάρχουν, ενώ χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για τα Φωτοβολταϊκά βρέθηκαν.

Και δεν είναι μόνο αυτά.

Σε μια ήδη βεβαρημένη και πολύπαθη περιοχή τα φωτοβολταϊκά ξεκινούν 500 μέτρα από τις αυλές των σπιτιών, χωρίς να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία των κατοίκων.

Η τέφρα, η σκόνη και οι αυταναφλέξεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών.

Βαφτίζουν τα συμφέροντα επενδύσεις και κάνουν ότι περνάει απ’ το χέρι τους για να τα διευκολύνουν.

Στο χέρι μας είναι να ακυρώσουμε τα σχέδια τους και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο που να απαντά στις ανάγκες όλων.

Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Παίζουμε το τελευταίο μας χαρτί. Το οφείλουμε στα παιδιά μας , το οφείλουμε στον τόπο μας.

4. Πόσο δίκαιη είναι η μετάβαση με τις πολιτικές που ακολουθούνται; Τι προτείνετε σε πέντε σημεία;

Το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή της Ενεργειακής Δημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει ότι η Μετάβαση για να είναι δίκαιη πρέπει να ωφελεί τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Όφελος για τους πολλούς μεταξύ άλλων σημαίνει:
• Παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, χρηματοδότηση αποκατάστασης των ορυχείων. Ανταπόδοση από τα φωτοβολταικά των 2 GW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε ενεργειακές Κοινότητες προς όφελος όλων.
• Δέσμευση του Ενεργειακού χώρου κατά προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τα νοικοκυριά της περιοχής.
• Επιστροφή της διαχείρισης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στην Περιφέρεια για να σταματήσει να ροκανίζεται στην Αθήνα.
• Να ακουσθεί η φωνή των Νέων της Περιφέρειας.
• Άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης για:.
– Ενίσχυση επιχειρήσεων μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας, προγράμματα μικροπιστώσεων, επενδυτικά εγγυήσεων, venture capital για νεανική επιχειρηματικότητα.
– Ξεκλείδωμα αναπτυξιακού.
– Στήριξη Γούνας λόγω της συνεχιζόμενης Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης.
– Ανακούφιση ανέργων.

5. Ακόμα χωροταξικό δεν υπάρχει και οι επενδυτές εκμεταλλεύονται την εσκεμμένη πλέον κωλυσιεργία της κυβέρνησης. Η Περιφέρεια μπορεί να αντιδράσει και πώς;

Από το Σεπτέμβριο του 2019 από την αρχή δηλαδή της απόφασης για την βίαιη Απολιγνιτοποίηση, η Πολιτεία είχε υποχρέωση να θέσει τις νέες κατευθύνσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μέσα από ένα νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (Π.Χ.Π).

Μεταξύ 2018-2019, όλες οι άλλες Περιφέρειες είχαν εγκεκριμένα τα νέα τους Π.Χ.Π, πλην μιας …της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχει νέο Π.Χ.Π.

Πιστεύουμε ότι «χρονοτριβούν» μέχρι να «προλάβουν» να αδειοδοτηθούν και κυρίως να κατασκευασθούν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προσπαθούν δηλαδή να δημιουργήσουν τετελεσμένα που μας οδηγούν σε ένα απέραντο γκρίζο βιομηχανικό πεδίο, δίπλα στις αυλές, κάτω από τα παράθυρα μας, χωρίς επιπλέον κανείς να έχει μελετήσει την σωρευτική επίπτωση των ΑΠΕ τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.

Πρέπει να συνταχθούμε όλοι πίσω από ένα και μοναδικό αίτημα, το οποίο πρέπει να κατατεθεί άμεσα σε κάθε επίπεδο: ΠΑΓΩΜΑ όλων των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προκαλούν αλλαγή χρήσεων γης, έως ότου ολοκληρωθούν: Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τηρώντας κάθε νόμιμη διαδικασία και βέβαια σε διαβούλευση με τους φορείς της Κοινωνίας..

Τον Ιανουάριο του 2024 ως Παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, δίνουμε την μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

6. Τι θεωρείτε ότι δεν πήγε σωστά επί θητείας Γιώργου Κασαπίδη;

Δεν ξέρω καμιά άλλη περιφέρεια, που μέσα σε ένα χρόνο, ο πολίτης της να έχασε κατά μέσο όρο 4.449 ευρώ και όταν η παραγωγή λιγνίτη θα μηδενιστεί θα έχει χάσει οριστικά 8.500 ευρώ από το ετήσιο εισόδημά του. (μελέτη του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας).

Δεν ξέρω καμιά άλλη Περιφέρεια στην Ευρώπη να έχει χάσει το 40% του ΑΕΠ της μέσα σε μόλις 8 χρόνια και καμιά Περιφερειακή Ενότητα όπως αυτή της Κοζάνης να έχει χάσει το 50% του ΑΕΠ.

Και αυτό συνέβη γιατί τα τελευταία χρόνια είμαστε σε μια φάση βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Γιατί η κοινωνία μας και η οικονομία της περιοχής δεν ήταν έτοιμη και βρέθηκε εκτεθειμένη.

Και κυρίως γιατί το πρόβλημα το διαχειρίστηκε το ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό που διοικούσε την Περιφέρειά μας, με Περιφερειάρχη τον Κο Κασαπίδη και τοπικό Βουλευτή τον Κο Αμανατίδη.

7. Γιατί αυτή η σύγκρουση Κασαπίδη-Αμανατίδη και πόσο διαφορετικό είναι τελικά αυτό που πρεσβεύσουν οι δυο συνδυασμοί;

Η σύγκρουση φαινομενικά αφορά σε πρόσωπα και πολιτικές .

Ουσιαστικά όμως σχετίζεται με το ποιος και για ποιους ΘΑ «διαχειριστεί» καλύτερα τα κεφάλαια που πρόκειται να εισρεύσουν στη Δυτική Μακεδονία τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου οι Κύριοι Αμανατίδης και Κασαπίδης , έως πρότινος ήταν πολιτικά ομόσταυλοι και τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι διαφορετικοί.

Πρόκειται για τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος!

8. Η «Ελπίδα» πώς θα έρθει στη Δυτική Μακεδονία; Γιατί ο κόσμος να σας εμπιστευτεί;

Ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Εμείς ποτέ δεν πήραμε και ποτέ δεν θα πάρουμε επιχειρηματίες από το χέρι για να ξεκολλήσουμε επενδύσεις που βλάπτουν τον τόπο.

Ποτέ δεν κάναμε και ποτέ δεν θα κάνουμε ντιλς σε κλειστά γραφεία.

Όπως ποτέ δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας σε παραχωρήσεις εδαφών που βλάπτουν τον τόπο.

Και αυτά δεν τα λέμε εμείς! Ο κος Κασαπίδης και ο κος Αμανατίδης τα λένε. Αλληλοκατηγορούνται δημόσια στα κανάλια σπάζοντας την κομματική τους ομερτά.

Οι Πολίτες της περιοχής έχουν στρέψει το βλέμμα στο Συνδυασμό μας και Ελπίζουν..

Ελπίζουν γιατί ξέρουν ότι εμείς σχεδιάζουμε με προσοχή και θέτουμε ως το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών την αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή της Ενεργειακής Δημοκρατίας.

Που σημαίνει ότι η Μετάβαση για να είναι δίκαιη πρέπει να ωφελεί τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Post a comment

© 2024 Γεωργία Ζεμπιλιάδου.