Κοζάνη 9 Ιουλίου 2021
ΜΑΝΑ ΝΕΡΟΥ: Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΕΝΝΑ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΚΟΣΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑ;
Όταν ένας επιχειρηματίας κατηγορεί δημόσια τον Περιφερειάρχη ότι δεν τήρησε την «Συμφωνία» που έκαναν σε κλειστή σύσκεψη…..
όταν ο Περιφερειάρχης κατηγορεί τον επιχειρηματία ότι λέει ψέματα ….
όταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας λέει ότι έχει δίκιο ο Επιχειρηματίας….
όταν το θέμα αφορά συμφωνίες δημοσίων προσώπων και εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα,
τότε επιβάλλεται να δοθούν δημόσιες και αναλυτικές εξηγήσεις, ιδίως όταν το θέμα αφορά στην πολύπαθη περιοχή «ΜΑΝΑ ΝΕΡΟΥ».
Για να θυμηθούμε το θέμα έχει ως εξής.
Ένα δάσος, το δάσος της Μεσιανής, αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε παραχώρηση χρήσης στον εν λόγω επιχειρηματία, με αποφάσεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης κου Μιχελάκη, για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.
Το τίμημα για τη δημόσια γη που παραχωρήθηκε για χρήση στον Επιχειρηματία, ήταν πολύ χαμηλότερο από το αν νοίκιαζε τη γη από ιδιώτες,
Η παραχώρηση στη Μάνα Νερού, έγινε με τη μέθοδο της κατάτμησης. Ο επιχειρηματίας λόγω της κατάτμησης απαλλάχθηκε από την καταβολή του Τέλους ΑΠΕ 3% που έπρεπε να καταβάλλει ανταποδοτικά στην τοπική κοινωνία
Λόγω της κατάτμησης θα κερδίζει μεγαλύτερη τιμή πώλησης ρεύματος.
Σε αυτές τις προκλητικά ευνοϊκές παραχωρήσεις στην συγκεκριμένη εταιρεία, συμμετείχαν συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού του κ. Μιχελάκη (περιοχή Μάνα Νερού) και αιρετών του Δήμου Κοζάνης.
Η προνομιακή μεταχείριση του συγκεκριμένου επιχειρηματία αφορά και τις Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, για το οποίο έχουν δοθεί από τον κο Κασαπίδη συλλήβδην 154 αποφάσεις απαλλαγής από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Η παράκαμψη της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας με μια καταφανή μεθόδευση από την πλευρά του επιχειρηματία είναι σκανδαλώδης. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν για αφελείς.
Όσοι ασχολούνται γνωρίζουν ότι όντως, η Περιφέρεια όφειλε να απαντήσει στον εν λόγω επενδυτή εντός του χρονικού ορίου που ορίζει ο Νόμος (20 ημέρες). Όμως όταν διαπιστώνεται προφανής μεθόδευση παράκαμψης της Νομοθεσίας, ο χρόνος σταματά μέχρι την γνωμοδότηση ανώτερης αρχής που είναι το Υπουργείο. Όμως ο Περιφερειάρχης, βιάστηκε να εκδώσει τα 154 απαλλακτικά και να ανοίξει διάπλατα το δρόμο στον επενδυτή, που με αυτές τις απαλλαγές και τις εγκρίσεις παρέμβασης του κου Μιχελάκη μπορούσε πλέον να παρέμβει στο δάσος.
Στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε την άρση των απαλλακτικών αποφάσεων που είχε εκδώσει, για να σωθεί, απ΄ ότι είπε το δάσος!
Η Παράταξή μας ψήφισε την εισήγηση του Περιφερειάρχη. Ο ίδιος όμως ενώ το εισηγήθηκε άλλαξε γνώμη και καταψήφισε την εισήγηση του! Θα ήταν για γέλια αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό.
Και εκεί άρχισαν τα περίεργα.
Αποδείχθηκε ότι την άρση των απαλλακτικών αδειών την είχε ζητήσει ο Επενδυτής επειδή όπως ισχυρίσθηκε του έταξαν να του δώσουν απαλλακτικά παρέμβασης σε όμορη δημόσια έκταση εκτός δάσους.
Ο Περιφερειάρχης ισχυρίσθηκε ότι δεν έταξε τίποτε τέτοιο στον Επενδυτή.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας έδωσε δίκιο στον επενδυτή και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην σύσκεψη που προαναφέρθηκαν αν και δημόσια πρόσωπα τηρούν σιγή ιχθύος.
Τα ερωτήματα προφανή και ζητούν απάντηση:
- Γιατί για πέντε μήνες ο Περιφερειάρχης δεν νοιάστηκε για το δάσος, όταν η Παράταξη μας και άλλες παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο το καταγγέλλαμε, όταν οι κάτοικοι, ο Δήμος και άλλοι θεσμικοί διαδήλωναν την αντίδραση τους και όταν το θέμα έφτασε ακόμη και στη Βουλή από τους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής;
- Για ποιον λόγο Περιφερειάρχης, λοιποί αιρετοί και Κοινοβουλευτικοί (Κυβερνητικοί), μπήκαν σε αυτό το περίεργο «αλισβερίσι» με έναν επιχειρηματία που θα έπρεπε να ελέγχουν για την επενδυτική του πρακτική;
- Γιατί συνομιλούσαν εν κρυπτώ με έναν ανώτατο κρατικό υπάλληλο που εμπλεκόταν και θα έπρεπε ήδη να ελέγχεται για την συνδιαλλαγή του για ίδιον όφελος με τον εν λόγω επιχειρηματία;
- Γιατί κανείς μέχρι σήμερα από τους συμμετέχοντες δεν μίλησε και πρώτα απ΄ όλους ο Περιφερειάρχης να πει ξεκάθαρα τι ακριβώς συζήτησαν πίσω από κλειστές πόρτες:
- Ποιος ήταν ο ρόλος του κου Αμανατίδη, που το όνομα του ακούστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε αυτή την περίεργη ιστορία;
- Γιατί ο Περιφερειάρχης αντί να στείλει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη και να πάρει πίσω τις απαλλαγές που ο ίδιος έδωσε, έως ότου το θέμα ξεκαθαρίσει, περιορίζεται σε «κροκοδείλια» δάκρυα;
Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση για την σωτηρία του Δάσους της Μεσιανής. Καμία εργασία στο Δάσος. Ανάκληση άμεσα της απόφασης Αποχαρακτηρισμού του Δάσους. Πάγωμα και Ανάκληση όσων αδειών και απαλλαγών έχουν δοθεί.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι και θεμιτή και απαραίτητη. Όμως για να είναι αποδεκτή πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίζει με διαφανείς διαδικασίες τον υγιή ανταγωνισμό.
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ”