No comments yet

“ΕΛΠΙΔΑ” – Κώστας Κωνσταντόπουλος: Η μείωση του πληθυσμού της περιοχής και η φθίνουσα πορεία του τόπου ωστόσο, αναδεικνύουν την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και την αποτυχία των όποιων προσπαθειών για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, η οποία σχηματίστηκε το 1973 με την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος, κατέχει εξέχουσα θέση στο δίκτυο των λιμνών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Υπεύθυνη για τη διαχείρισή της είναι η ΔΕΗ Α.Ε., η οποία την έχει παραχωρήσει τους κατοίκους της περιοχής προς εκμετάλλευση μέσω δραστηριοτήτων όπως η αλιεία. Η ζώνη πέριξ της λίμνης χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή των διαφόρων τύπων οικοσυστημάτων (δασικών, αγροτικών και υδάτινων), καθώς και από την πλούσια βιοποικιλότητα σε φυτικά είδη, αλλά και σε ορνιθοπανίδα και ιχθυοπανίδα. Η δραστηριοποίηση των ανθρώπων ιστορικά και διαχρονικά στην περιοχή, έχει αφήσει έντονο πολιτιστικό και ιστορικό αποτύπωμα, όπως η αρχαία πόλη της Αιανής και το Κάστρο των Σερβίων. Η μείωση του πληθυσμού της περιοχής και η φθίνουσα πορεία του τόπου ωστόσο, αναδεικνύουν την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και την αποτυχία των όποιων προσπαθειών για την ανάπτυξη της περιοχής.

Οι άξονες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της περιοχής είναι:

  • Δημιουργία υποδομών: Η βελτίωση του οδικού δικτύου που συνδέει τους οικισμούς της περιοχής μεταξύ τους, αλλά και με την υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, καθώς και η διερεύνηση της δυνατότητας χάραξης παραλίμνιου δρόμου θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα της ευρύτερης περιοχής και θα διευκολύνει τη δραστηριοποίηση των ανθρώπων της.
  • Αγροτική ανάπτυξη: Η κατασκευή του αρδευτικού Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα της περιοχής οφείλει να είναι άμεση προτεραιότητα. Να προχωρήσει η πιστοποίηση και τυποποίηση των ποιοτικών προϊόντων της περιοχής, όπως τα ροδάκινα και το ελαιόλαδο, ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η προώθησή τους. Διοργάνωση εκθέσεων των τοπικών προϊόντων για την ανάδειξη και προώθησή τους.
  • Αλιεία: Η διαρκής παρακολούθηση της δυναμικής της ιχθυοπανίδας του ταμιευτήρα σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα θα συμβάλλει στην αειφορία του κλάδου της αλιείας στην περιοχή.
  • Προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων: Η διεκδίκηση ένταξης της λίμνης ή τμημάτων της περιοχής στο δίκτυο Natura θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων. Στήριξη των κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης των Δήμων της περιοχής και ενίσχυσή τους. Συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς και διαμόρφωση θέσεων για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας που έχει ως βιότοπο τη λίμνη Πολυφύτου.
  • Επιχειρηματικότητα-Τουρισμός: Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και προώθηση της ενεργειακής τους αναβάθμισης. Χάραξη διαδρομής πέριξ της λίμνης με σημεία σταθμούς φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως ο υγροβιότοπος Αναβρυκών, το Πλατανόδασος Ρυμνίου, το Μουσείο Αιανής, η Ακρόπολη Σερβίων. Ανάπτυξη αγροτουριστικών δραστηριοτήτων στην παραλίμνια περιοχή Πολυφύτου-Αιανής-Καμβουνίων, καθώς και προώθηση του αθλητικού τουρισμού που βασίζεται στο υδάτινο στοιχείο.

Η ύπαρξη σημαντικών διαθέσιμων και δυστυχώς αναξιοποίητων ως τώρα πόρων από την απερχόμενη περιφερειακή αρχή, αλλά περισσότερο από όλα η πολιτική βούληση για ανάπτυξη με επίκεντρο τον πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, καθιστούν δυνατή την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας της περιοχής. Σε αντίθεση με όσους τους τελευταίους τρεις μήνες αντιλήφθηκαν το που βαδίζει ο τόπος, ενώ συνδιαμόρφωναν το προηγούμενο διάστημα το ζοφερό παρόν που βιώνουμε, ο συνδυασμός της Ελπίδας και η επικεφαλής του, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, σταθερά στο πλευρό των δυτικομακεδόνων όλα αυτά τα χρόνια, έχει τη βούληση και την ικανότητα να κάνει πράξη τη ΔΙΚΑΙΗ μετάβαση για όλους μας.

 

Κων/νος Κωνσταντόπουλος

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης με το συνδυασμό Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία

Post a comment

© 2024 Γεωργία Ζεμπιλιάδου.