«Σε όλες τις ομιλίες μου, αυτό το διάστημα, ξεκινάω πάντα με το σχέδιο που λείπει απ΄ την Περιφέρεια μας.
Το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας και της κάθε περιοχής της ξεχωριστά.
Το σχέδιο που είναι το ΜΕΓΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ και το φέρνει ο συνδυασμός μας, ο συνδυασμός της ΕΛΠΙΔΑΣ.
Σήμερα όμως, εδώ απ΄ την Πτολεμαΐδα, την πρωτεύουσα της Εορδαίας,
θα ξεκινήσω απ΄ τους ανθρώπους.
Και αυτό γιατί χθες, συνέβη ένα πρωτόγνωρο και πρωτοφανές γεγονός όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για κάθε πολιτισμένο μέρος του κόσμου, που σέβεται και λειτουργεί με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης.
Ο συνδυασμός μας κλήθηκε απ΄ τον τηλεοπτικό σταθμό Flash, να στείλει το βράδυ της Τετάρτης 7 Μαΐου εκπρόσωπο του για να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με θέμα την υγεία.
Όταν ξεκινήσαμε αυτό τον αγώνα, ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκα για να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του προγράμματος μας στον τομέα της υγείας, και όχι μόνο, ήταν ο φίλος μου, ο γιατρός- χειρουργός του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου και πρώην Νομάρχης μας, ο Ιορδάνης Ανδρεάδης.
Το ότι δέχτηκε και μπήκε επικεφαλής του προγράμματος στον τομέα
της υγείας, δεν με τίμησε απλώς, αλλά έδωσε την βεβαιότητα σε όλους μας, όσοι ξέρουμε τον Ιορδάνη, πως για την υγεία, συνεργαζόμενος με άξιους συναδέλφους του, τον Ονούφριο, τον Νίκο τον Σαμαρά και πολλούς άλλους, ότι το σχέδιο μας για την υγεία θα το διαμόρφωνε όχι ο οποιοσδήποτε, αλλά ο άνθρωπος που μέρα νύχτα θεραπεύει και συνδράμει με κάθε τρόπο τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας.
Ο άνθρωπος, που ζει καθημερινά και από μέσα τα προβλήματα στον τομέα υγείας.
Ο άνθρωπος που γνωρίζει τι πρέπει να γίνει και έχει, πάνω απ΄ όλα, το θάρρος της γνώμης, ακόμα και αν αυτά που θα πει θα ενοχλήσουν ή θα ξεβολέψουν κάποιους.
Γιατί ο Ιορδάνης Ανδρεάδης, ο άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, ο Εορδαίος, ο δικός μας άνθρωπος, δε μασάει τα λόγια του και λέει αλήθειες για την υγεία.
Και εμείς στο συνδυασμό μας αλήθειες θέλουμε να ακούμε, αλήθειες
θέλουμε να λέμε και κυρίως ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
Οπότε τι πιο φυσικό να του ζητήσουμε να μας εκπροσωπήσει σ΄ αυτή
την τηλεοπτική εκπομπή για την υγεία.
Το αποτέλεσμα;
Πρωτοφανές και πρωτάκουστο. Με αντιδημοκρατική συμπεριφορά και ασέβεια απέναντι στο πρόσωπο που θα εκπροσωπούσε τον συνδυασμό μας, δεν δέχτηκαν τον Ιορδάνη Ανδρεάδη στην εκπομπή γιατί λέει δεν είναι υποψήφιος σύμβουλος.
Γι΄ αυτό δεν τον δέχτηκαν, ή μήπως επειδή μόνο σοβαρή και ουσιαστική
συζήτηση γύρω απ΄ την υγεία δεν ήθελαν να γίνει;
Φυσικά, αντιδράσαμε αμέσως και καταγγείλαμε το γεγονός στο Εθνικό
Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς με την ενέργεια αυτή παραβίασαν
κάθε έννοια δημοκρατίας και ελεύθερου διαλόγου. Δεν θα ξανασχοληθούμε μαζί τους. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.
Θα συνεχίσουμε όμως να ασχολούμαστε με τον Ιορδάνη τον Ανδρεάδη,
καθώς και μ΄ όλους αυτούς τους ανθρώπους που δέχτηκαν να
πλαισιώσουν το συνδυασμό μας και να θέσουν στην υπηρεσία
όλων μας τις γνώσεις και την εμπειρία τους, αναλαμβάνοντας τους
διάφορους τομείς του προγράμματος μας, γιατί μας τιμούν με την
παρουσία τους και προσθέτουν πολύτιμη δύναμη στον κοινό μας
αγώνα.
Ναι δεν είναι υποψήφιοι σύμβουλοι για διάφορους λόγους, αλλά τι
σημαίνει αυτό;
Πώς δεν είναι πολύτιμες οι γνώσεις και η εμπειρία τους;
Εμείς μάθαμε να τιμάμε τους ανθρώπους και να κάνουμε πράξη
φράσεις όπως «όλοι μαζί ενωμένοι».
Γιατί εμείς θέλουμε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε.
Εμείς θέλουμε να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα πως ο τόπος μας για
να μπορέσει να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης δεν θα πρέπει να
αποκλείεται κανένας και από πουθενά.
Η λίστα των ανολοκλήρωτων έργων.
Καθώς ερχόμουν σήμερα στην Πτολεμαΐδα συνειδητοποίησα ένα πράγμα. Είναι πολλοί οι λόγοι που με ώθησαν στο να μπω σ΄ αυτή τη μάχη και ανάμεσα τους είναι ένας λόγος που συνδέεται και πάλι με τον Ιορδάνη Ανδρεάδη. Εκτός από φίλη του, υπήρξα συνεργάτης του και ξέρω πολύ καλά πόσο τον πονάει το γεγονός πως έργα που σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν επί των ημερών του, είτε δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα, είτε δεν ξεκίνησαν καν.
Επί μια οκταετία ο κ. Δακής, ως Νομάρχης και ως Περιφερειάρχης, δεν κατάφερε όχι να φτιάξει κάτι καινούργιο, αλλά ούτε καν να ολοκληρώσει έργα που σχεδιάστηκαν και δρομολογήθηκαν την τετραετία 2003-2006. Δυστυχώς η οκταετία που πέρασε ήταν για την Εορδαία, το Νομό και την Περιφέρεια, η οκταετία των μισών έργων και των χαμένων ευκαιριών.
Και οι χαμένες ευκαιρίες εδώ στην Εορδαία έχουν ονοματεπώνυμο
• το φράγμα του Μεσόβουνου ολοκληρωμένο επί Ιορδάνη Ανδρεάδη, εδώ και 8 χρόνια μένει άχρηστο και αναξιοποίητο γιατί ούτε ο αγωγός διασύνδεσης με το αρδευτικό έγινε, ούτε η δυνατότητα κατασκευής υδροηλεκτρικού αξιοποιήθηκε, ούτε η επέκταση του αρδευτικού δρομολογήθηκε, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι συνολικές δυνατότητες του φράγματος
• Η λιμνοδεξαμενή της Αναρράχης απεντάχθηκε γιατί ποτέ δεν έγιναν τα 1700μ. για να συνδεθεί με το αρδευτικό
• Το φράγμα Μηλοχωρίου που θα έδινε τη δυνατότητα για την καλύτερη παραγωγή για Μήλα, πατάτες , λαχανικά, ολοκληρώθηκε το 2000, γέμισε το 2007 και ακόμη εκκρεμεί ο αγωγός διασύνδεσης, καθιστώντας το φράγμα μη λειτουργικό. Για 30.000€ που υπολείπονταν έμεινε χωρίς νερό μια ολόκληρη περιοχή και μετά ο κος Δακής επιμένει ότι αξιοποίησε τον Πόρο!
• Ο δρόμος Δυτικής Εορδαίας. Ένας δρόμος που σχεδιάστηκε με φάρδος έντεκα μέτρων, για να εξυπηρετηθεί ο τουρισμός που αναπτύσσεται στον ορεινό όγκο, στο Μουρίκι και την Κλεισούρα, και για να μεταφέρονται με ευκολία τα προϊόντα του εύφορου Εορδαϊκού κάμπου στην Εγνατία, καταλήγει να είναι μόλις πέντε μέτρων σε ορισμένο σημεία, χάνοντας την αναπτυξιακή σημασία του και κυρίως την ασφάλειά του
• Το Διοικητήριο, ένα σύγχρονο κτίριο ρημάζει άδειο και έρημο, παρότι έχει ελάχιστες ελλείψεις
• Η πράξη εφαρμογής για την επέκταση του Σχεδίου πόλης που δεν έγινε και η Πτολεμαΐδα αδυνατεί να υποδεχθεί οικισμούς που ψάχνουν έτοιμη πολεοδομημένη γη για την μετεγκατάστασή τους
• Οι λιμνοδεξαμενές και οι ταμιευτήρες στο Ρέμα Κλεισούρας, και στο Φούφα δεν υλοποιήθηκαν
• Τη λιμνοδεξαμενή στους Πύργους, στις πηγές και στην Πόλιτσα που θα άρδευε άλλα 2.500 στρ. δεν την είδαμε ποτέ,
• Η αξιοποίηση των αγωγών της ΑΕΒΑΛ από το φράγμα του Περδίκα μέχρι την ΑΕΒΑΛ, έμεινε στα χαρτιά.
Δεν είμαστε τυχαία η τελευταία Περιφέρεια σε όλα, με εξαίρεση την ανεργία όπου είμαστε πρώτοι. Στη Δυτική Μακεδονία
• Μια στις δύο από τις επιχειρήσεις μας κλείνει
• η μείωση της γεωργικής παραγωγής έφτασε στο 40%
• η μείωση του κτηνοτροφικού τομέα έφτασε, σχεδόν, στο 80%
• έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά αρδευόμενων εκτάσεων.
• οι δείκτες του τουρισμού φέρνουν την περιφέρεια μας τελευταία, καθώς καλύπτει μόλις το 0,1% των διανυκτερεύσεων όλης της χώρας.
Ο τόπος μας ΦΤΩΧΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Σήμερα, και εδώ στην Πτολεμαΐδα, όπως σε κάθε άλλη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κατάλαβα για άλλη μια φορά γιατί μπήκα σ΄ αυτό τον εκλογικό αγώνα.
Γιατί απλά δεν αντέχω να βλέπω μισά έργα και χαμένες ευκαιρίες στον τόπο μας.
Γιατί με τρελαίνει σε μια περιοχή με άξιους ανθρώπους που έμαθαν να δουλεύουν σκληρά σε εργοστάσια και ορυχεία, να είμαστε τελευταίοι σε όλα.
Αυτό Δεν μας αξίζει. Δεν μας πρέπει τέτοια τύχη.
Η κρισιμότητα των εκλογών.
Όλα όσα ανέφερα ήδη εξηγούν γιατί οι επερχόμενες εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Είναι σημαντικές γιατί αφορούν την ίδια μας τη ζωή.
Η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητες συγκεκριμένες που επηρεάζουν τη ζωή μας.
Ο ρόλος της είναι ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ και όλοι συμφωνούμε ότι μετά την οδυνηρή περιπέτεια των 4 ετών η ΑΝΑΠΤΥΞΗ μέσα από τη παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας και της Περιφέρειας είναι το ΜΕΓΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
Κάποιοι προτιμούν να βάζουν σ΄ αυτές τις εκλογές υπαρκτά μεν ζητήματα, αλλά ζητήματα που είναι έξω από τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι απλά εκτός θέματος.
Η δική μας ευθύνη είναι να μιλήσουμε για το Σχέδιο μας για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ δηλαδή για την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της Περιφέρειας και της κάθε περιοχής της ξεχωριστά.
Και παραγωγική ανασυγκρότηση για τον συνδυασμό μας σημαίνει δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
Α. Να στηρίξουμε άμεσα την πραγματική οικονομία για να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον και να αποκτήσουμε πίστωση χρόνου
Β. Να προχωρήσουμε στη δημιουργία της «νέας οικονομίας», με κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία το νέο ΕΣΠΑ και φυσικά τον τοπικό πόρο.
Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε σήμερα να βάλουμε στο τραπέζι το δικό μας ΣΧΕΔΙΟ που αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Π.Ε. Κοζάνης και ειδικότερα της Εορδαίας.
Και ξεκινώ με το πρώτο συστατικό της παραγωγικής ανασυγκρότησης: την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Οι προτάσεις μας για την ενέργεια.
Στην Π.Ε. Κοζάνης και στην Εορδαία ειδικότερα, η πραγματική οικονομία ξεκινάει από την ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΔΕΗ και τα λιγνιτορυχεία κατά κύριο λόγο σήμερα στηρίζουν την τοπική οικονομία ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ το οικονομικό μέγεθος αυτής της λειτουργίας.
Εδώ στην Εορδαία, στην καρδιά της ενέργειας, ο Συνδυασμός μας θέλει να παρουσιάσει τη δική του συνεκτική ενεργειακή πολιτική για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η πιο σημαντική και ζωτικής σημασίας υπηρεσία, από την οποία άμεσα εξαρτάται η οικονομία και οι πολίτες της, διότι καθορίζει το βιοτικό και πολιτιστικό μας επίπεδο, την ικανότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και την ποιότητα της ζωής μας.
Γι αυτό κάθε παρέμβαση στον τομέα αυτό θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη σύνεση και μετά από ενδελεχή ανάλυση, μελέτη και σχέδιο.
Η πρότασή μας είναι πρόταση ΕΛΠΙΔΑΣ για ένα βιώσιμο μέλλον και βασίζεται στους παρακάτω κύριους άξονες.
1ο Η ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί στο μέγιστο δυνατό τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους, που εκτός από τους λιγνίτες περιλαμβάνουν φυσικά και το ηλιακό, υδραυλικό, αιολικό και γεωθερμικό δυναμικό που διαθέτουμε.
2ο Τα βασικά κριτήρια για τη διαμόρφωση του ποσοστού συμμετοχής της κάθε πηγής ενέργειας στο Ενεργειακό Μείγμα της χώρας θα πρέπει να αποτελούν :
• Η χαμηλότερη δυνατή τιμή της παρεχόμενης κιλοβατώρας στους πολίτες και στην οικονομία
• Η κατασκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων παραγωγής, όπου θα πρέπει να ενσωματώνεται αλλά και να μεγιστοποιείται η Ελληνική συμμετοχή (μεγαλύτερη κατά το δυνατό Ελληνική προτιθέμενη αξία)
• Η προστασία του περιβάλλοντος
• Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας
• Η ευστάθεια του Συστήματος
Η αναδιοργάνωση του ενεργειακού συστήματος είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει μορφή, τα μεγάλα ενεργειακά κέντρα σιγά- σιγά χάνουν την κυριαρχία τους και μικρές διάσπαρτες μονάδες, κυρίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο.
Ο άναρχος και ουσιαστικά χωρίς σχεδιασμό, τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε η αλλαγή του Ενεργειακού Μείγματος της χώρας, με τη διείσδυση σχετικά μικρού ποσοστού Α.Π.Ε., έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, στην λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, αποτελεί στρατηγική πρόταση του συνδυασμού μας, για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Γιατί λέμε όχι στη πώληση της μικρής ΔΕΗ.
Εκχωρώντας τις πιο σύγχρονες και καλύτερα τεχνολογικά εξοπλισμένες μονάδες παραγωγής στη μικρή ΔΕΗ και αφήνοντας στη ΔΕΗ τις γερασμένες, τεχνολογικά πεπαλαιωμένες και απαξιωμένες μονάδες, πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί ο στόχος της δημιουργίας ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που θα οδηγήσει σε μειώσεις του κόστους παραγωγής όταν οι παίκτες σχεδιασμένα και σκόπιμα δεν είναι ισοδύναμοι;
Εύλογα λοιπόν θα φανεί, από το πρώτο κιόλας ξεκίνημά του εγχειρήματος, ότι η λειτουργία της μικρής ΔΕΗ είναι πιο αποδοτική.
Η Μεγάλη ΔΕΗ θα απαξιωθεί πλήρως, και θα αποτελέσει εύκολη και φθηνή λεία για τους ίδιους που θα αποκτήσουν τη μικρή ΔΕΗ.
Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να ξαναδημιουργηθεί ένα ιδιωτικό πλέον μονοπώλιο στην ενέργεια.
Είναι γνωστό πως η χρήση του νερού στην άρδευση προσφέρει στην Εθνική οικονομία τα 7/8 και μόνο το 1/8 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα μεγάλα φράγματα συμβάλλουν περισσότερο στην αγροτική οικονομία παρά στην ενέργεια. Αν λοιπόν δεν γίνεται ορθολογική χρήση του νερού με ταυτόχρονη ηλεκτροπαραγωγή και άρδευση, τότε η Εθνική οικονομία θα έχει απολέσει τα 7/8 της οικονομικότητας του νερού.
Πιστεύει κανείς εχέφρον πολίτης ότι θα υπάρξει κάποιος επιχειρηματίας που δεν θα παράγει για να πουλήσει την ενέργεια στο Δίκτυο, τη χρονική στιγμή που θα του αποδώσει το μέγιστο δυνατό όφελος και θα σκεφθεί και την ταυτόχρονη άρδευση, όταν μάλιστα δεν του έχει τεθεί καμιά τέτοια υποχρέωση;
Η τοπική οικονομία πρέπει να διατηρήσει τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να υπάρξει η πίστωση χρόνου για να δημιουργήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια, σταθερούς οικονομικούς πόρους με το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με την εκλογή μας στην Περιφέρεια.
Αυτός είναι ο λόγος που στο θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ πήραμε ως συνδυασμός κατηγορηματική και κάθετη θέση.
Εμείς ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ.
ΕΜΕΙΣ ΠΗΡΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: ότι ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΕΜΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΜΕ .
Για όσους προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτής της δήλωσης ας θυμηθούν το μείζον πολιτικό ζήτημα που προέκυψε όταν δήμαρχοι μικρών Καποδιστριακών δήμων δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν για τις αλλαγές έδρας με το Καλλικράτη. Ένα τέτοιο παράδειγμα ζούμε ακόμη και σήμερα με ένα μικρό Δήμο, εδώ στην Περιφερειακή μας Ενότητα.
Ναι, είναι μείζον πολιτικό ζήτημα όταν ΕΝΑ από τα 13 όλα και όλα Περιφερειακά Συμβούλια παραιτείται. Γιατί αυτή η κίνηση πρακτικά σημαίνει ότι καλείται το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Περιφέρειας να πάρει θέση και αυτό αποτελεί τη μέγιστη πίεση προς την Κυβέρνηση.
Μπροστά σε αυτήν την ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ του συνδυασμού μας, οι συνυποψήφιοί μου, είτε δηλώνουν ότι διαφωνούν, άρα θα στείλουν ένα ακόμη έγγραφο διαμαρτυρίας στον υπουργό και τον πρωθυπουργό, είτε λένε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης και ξεμπερδεύουν.
Δυστυχώς όμως μ΄ αυτό τον τρόπο δεν μιλούν ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ και είναι πάντα πιο εύκολο να μιλάς για τις ευθύνες των άλλων.
Είμαστε λοιπόν κατηγορηματικά αντίθετοι με τον τεμαχισμό, την απαξίωση και την πώληση του 30% της μικρής ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να παραμείνει όπως έχει γιατί ήδη οδηγείται σε απαξίωση και κατάρρευση. Η πρόταση για συνεργασία με αξιόπιστο στρατηγικό Επενδυτή πρέπει να εξετασθεί σοβαρά.
Όμως για μας, όποιο σενάριο και αν ακολουθηθεί, υπάρχει ένα μείζον θέμα : Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων.
Η περιοχή μας δεν πρέπει να βρεθεί με τσιφλικάδες σε 20 – 30 χρόνια από τώρα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που δεν είναι άμεσο αλλά αν το αφήσουμε στη τύχη του θα μας δημιουργήσει τεράστιο θέμα.
Δυστυχώς όμως η Περιφερειακή Αρχή και σ΄ αυτό το μείζον θέμα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Δεν το άνοιξε ως όφειλε.
Ένα θέμα που θα χρειασθεί εξειδικευμένη νομική υποστήριξη, σοβαρό και πολύχρονο αγώνα για να βρεθεί θετική λύση προς όφελος της περιοχής.
Μια λύση, όπως αυτή του στρατηγικού επενδυτή δεν πρέπει να διασφαλίζει μόνο την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την κυριότητα της γης και των νερών,
Τις Μετεγκαταστάσεις, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
5η Μονάδα Πτολεμαΐδας (βελτίωση ενεργειακής απόδοσης)
Στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, δόθηκε μεγάλη σημασία και αναλώθηκαν τεράστιοι πόροι στην επίτευξη των δύο πρώτων στόχων της Ευρωπαϊκής κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, (Α.Π.Ε. και μείωση διοξειδίου του άνθρακα) ενώ αγνοήθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά ο τρίτος στόχος που είναι «η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης».
Σ αυτή την οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους είναι πρωτεύουσας σημασίας.
Με ακριβή ενέργεια ούτε το Ελληνικό νοικοκυριό επιβιώνει, ούτε οι Ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν το διεθνή ανταγωνισμό.
Με απλά λόγια μια επένδυση βελτίωσης του βαθμού απόδοσης των λιγνιτικών Μονάδων, με λιγότερα χρήματα από αυτά που επενδύθηκαν για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων, θα έφερνε μεγαλύτερη μειώσει των ρύπων CO2, και θα προσέφερε φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά και στην οικονομία, εξοικονομώντας λιγνίτη για το μέλλον.
Γι αυτό λέμε ότι ο στόχος πρέπει να είναι εκτός από την κατασκευή της νέας αντιρρυπαντικής μονάδας να αντικατασταθούν όλες οι παλαιές λιγνιτικές Μονάδες με Μονάδες νέας τεχνολογίας ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον, να εξοικονομηθεί λιγνίτης για τις επόμενες γενιές, να προσφερθεί φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στους πολίτες και, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Περιφέρεια μας θα πρέπει με έναν πολύ συγκροτημένο και καλά οργανωμένο τρόπο να προχωρήσει στον τομέα της έρευνας γύρω από την ενέργεια αξιοποιώντας συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
1ον Η Περιφέρεια με απευθείας χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να συνδεθεί με τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στην Ε.Ε. και αφορούν την αποθήκευση του CO2 που παράγουν οι λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ
2ον Μέσα από μια άλλη λογική χρήσης του «Τοπικού Πόρου» πρέπει να αξιοποιηθεί ερευνητικά η αξιοποίηση της θερμότητας του νερού στους πύργους ψύξης.
Ι. Εμείς σαν Περιφερειακή αρχή και χρησιμοποιώντας τα χρήματα του «Πόρου» και ντόπιο επιστημονικό, μελετητικό και κατασκευαστικό δυναμικό, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμοσμένης έρευνας χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας :
το νερό ψύξης των 37Ο C (που σήμερα ζεσταίνει τα κοράκια)
το CO2 που χρειάζονται τα φυτά και υπάρχει άφθονο στις καμινάδες της ΔΕΗ και για το οποίο φωνάζουν δίκαια οι οικολογικές οργανώσεις,
για την κατασκευή μικρών θερμοκηπίων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την οικονομική τους απόδοση. Αν το εγχείρημα πετύχει, και μπορεί να πετύχει, τα οφέλη για την τοπική και όχι μόνο, κοινωνία θα είναι πάρα πολλά.
ΙΙ. Να στηρίξουμε αποτελεσματικά την προώθηση της τεχνογνωσία των τοπικών επιχειρήσεων μελέτης και κατασκευής, έτσι ώστε όχι μόνο να αναπτύξουν τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή, αλλά και να είναι τις προωθήσουν σε Διεθνές επίπεδο.
3ον Θερμικά Ηλιακά Συστήματα ή Συγκεντρωτικά Ηλιακά Συστήματα
Πολλοί γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κάτοπτρα, όπου θερμαίνεται και ατμοποιείται το νερό, απ΄ όπου παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή, όπως οι λέβητες των ατμοηλεκτρικών Μονάδων παραγωγής που καίνε λιγνίτη.
Σε αυτή τη χώρα την χρήση των κατόπτρων την γνωρίζουμε από τον Αρχιμήδη και κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να την αξιοποιούμε, όπως και τα συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα.
Και εμείς ως περιφερειακή αρχή αυτό θα κάνουμε. Θα επενδύσουμε χρήματα του πόρου στο ντόπιο επιστημονικό μας δυναμικό για να ερευνήσει, να μελετήσει, να εξελίξει όλα αυτά τα συστήματα όχι μόνο για δική μας χρήση αλλά και για εξαγωγή.
Αξιοποίηση της κατασκευής της 5ης μονάδας από τις ντόπιες επιχειρήσεις.
Εδώ θα ακολουθήσουμε το Επιχειρηματικό μοντέλο – παράδειγμα της Ιταλίας
Στόχος μας, όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω 2 παραδείγματα, είναι να χρησιμοποιήσουμε τον «Πόρο» με τρόπο που να κινητοποιεί το εγχώριο και τοπικό δυναμικό, (μελετητικό και κατασκευαστικό), σε μια αναπτυξιακή πορεία, με τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, νέων θέσεων εργασίας, που να εξασφαλίζει το μέλλον στην περιοχή μας και μετά το λιγνίτη. Αυτό σημαίνει σχεδιασμός της μεταλιγνιτικής περιόδου.
Το μοντέλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που μπορεί καλύτερα να ανταποκριθεί στην διατήρηση θέσεων εργασίας στην περιοχή μας, αυτό που ταιριάζει με την νοοτροπία του Έλληνα που θέλει να είναι «νοικοκύρης στο δικό του μαγαζί» είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί η Βόρεια Ιταλία.
Μικρές ευέλικτες οικογενειακές επιχειρήσεις που στηρίζουν με τεχνογνωσία και εξοπλισμό μια μεγαλύτερη παραγωγική επιχείρηση.
Γύρω από μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αντιστάσεων θέρμανσης στην Ιταλία (Vendemiano, Italy) έχουν αναπτυχθεί δεκάδες εταιρείες κατασκευής μηχανημάτων και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ηλεκτρικών αντιστάσεων από την IRCA.
Στόχος μας είναι, με το σχέδιο και τις ιδέες που διαθέτουμε, με την ενεργοποίηση του επιστημονικού, μελετητικού και κατασκευαστικού δυναμικού που διαθέτει η περιοχή, με τη χρήση του «Πόρου», αλλά και με την αποφασιστικότητα μας,
να προωθήσουμε και να εδραιώσουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με μικρές ευέλικτες οικογενειακές επιχειρήσεις γύρω από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ στο κέντρο αυτής της δραστηριότητας.
Πραγματική οικονομία σημαίνει ΜΜΕ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ σε όλη τη Περιφέρεια και την Εορδαία φυσικά.
Στη μεταποίηση, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, τα εργαλεία ρευστότητας με χαμηλότοκο κεφάλαιο κίνησης μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής στον επιχειρηματικό κόσμο στην πιο δύσκολη στιγμή για την επιβίωσή του.
Εργαλεία που γνωρίζω άριστα, αφού τα δημιούργησα, και πάλεψα για να αποτελέσουν επιλέξιμες δράσεις στο ΕΣΠΑ.
Δυστυχώς 2 χρόνια τώρα οι επιχειρήσεις δεν τα έχουν δει. Παραμένουν εγκλωβισμένα στις τράπεζες.
Αν οι τράπεζες τα μπλοκάρουν για τους δικούς τους λόγους , απλά υπάρχει και άλλος δρόμος και τον ξέρω καλά. Αυτό που δεν υπάρχει είναι αντοχές από τις επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται.
Παραγωγική ανασυγκρότηση.
Το δεύτερο σκέλος της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ακούει στο όνομα «νέα οικονομία».
Τα επόμενα δύο χρόνια θα συντελεσθεί στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον μια πλήρης ανακατάταξη στον τομέα της αγροδιατροφής.
Η Εορδαία δεν έχει μόνο Κάρβουνο.
Η Λεκάνη Κοζάνης – Εορδαίας μπορεί να γίνει το Θερμοκηπιακό μας Πάρκο.
Στην εύφορη Εορδαϊκή γη, όπου ανήσυχα πνεύματα όπως ο Στέργιος ο Τζιμήκας και ο Πατσίκας ο Χρήστος έδειξαν με ηρωικές προσπάθειες το δρόμο.
Έτσι και εμείς θα δημιουργήσουμε την καρδιά της νέας οικονομίας.
Με όπλο τον κανονισμό που μόλις πριν λίγες εβδομάδες ευτυχώς πετύχαμε και δημιουργήθηκε για τη γενετική πιστοποίηση της ελληνικής ρίγανης που την εισάγουμε πανάκριβη από την Ιταλία, θα αξιοποιήσουμε τον πρωτογενή τομέα που είναι το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα του τόπου μας.
Πρώτον, για τον πλούτο που μπορεί να αποδώσει αν περάσουμε στο νέο μοντέλο παραγωγής, και δεύτερον, γιατί αποτελεί τον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης πρότασης του συνδυασμού μας για το ζωντάνεμα της υπαίθρου στην Περιφέρειά μας.
Ναι στη Δυτική Μακεδονία δεν έχουμε τεράστιες πεδινές εκτάσεις.
Όμως η αλήθεια είναι ότι σήμερα είμαστε πρωτοπόροι σε δυναμικά προϊόντα.
Στην περιφέρεια μας παράγουμε 32 δυναμικά προϊόντα, τα οποία θα αποτελέσουν για μας το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Στο ΣΧΕΔΙΟ μας διαμορφώνουμε ένα Περιφερειακό καλλιεργητικό πλάνο, τόσο σε επίπεδο κάθε Περιφερειακής Ενότητας, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, δημιουργώντας ειδικές ζώνες για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στη Δυτική Μακεδονία.
Όμως δεν μπορείς να μιλήσεις για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αν δεν μιλήσεις για σοβαρή ιεράρχηση υποδομών Αυτών που είναι στη δική μας προτεραιότητα.
Και εμείς στο Σχέδιό μας για τον τομέα αυτό έχουμε 10 πολύ συγκεκριμένα βήματα που αφορούν:
• Την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του κάθετου άξονα της Εγνατίας μέχρι τη Νίκη (Διευρωπαϊκος Άξονας 10 Εγνατία – Μόναχο σε 8 ώρες)
• Την ολοκλήρωση φραγμάτων και αρδευτικών έργων
• κατασκευή δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στον κάθετο άξονα Εγνατίας – Φλώρινας – Νίκης
• Την κατασκευή δύο, τουλάχιστον, πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων.
• Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία είναι αυτά του μικρού μεγέθους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, της υποδομής των σταβλικών εγκαταστάσεων, της υγιεινής των εγκαταστάσεων και της ενημέρωσης και τεχνικής στήριξης των κτηνοτρόφων
• Την αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης για τη δημιουργία θερμοκηπίων
• Τη δημιουργία Περιφερειακού φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων
• Την προώθηση των προϊόντων μας στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ
• Τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό
• Την εφαρμογή ενός επενδυτικού προγράμματος για την τυποποίηση, μεταποίηση και προώθηση προϊόντων
• Την παροχή ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα με εγγύηση από τον τοπικό πόρο για τις Π.Ε. Κοζάνης – Φλώρινας και από το ΕΣΠΑ για τις Π.Ε. Καστοριάς – Γρεβενών
Οι υποδομές όμως από μόνες τους δεν αρκούν.
Η Συμβολαιοποιημένη Γεωργία και κτηνοτροφία και οι δυναμικοί συνεταιρισμοί είναι μορφές οργάνωσης που πρέπει να υιοθετηθούν από τους αγρότες μας και εμείς ως Περιφέρεια θα σταθούμε δίπλα τους. Έτσι φεύγουν από τη μέση οι ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ γιατί γεωργία κτηνοτροφία με μεσάζοντες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Τουρισμός και πολιτισμός.
Ζούμε σ΄ έναν τόπο με πολλές ομορφιές και πλούσια ιστορία.
Στοιχεία που μέχρι τώρα έμειναν ανεκμετάλλευτα.
Στοιχεία που με τη σωστή αξιοποίηση τους μπορούν να μας προσφέρουν ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν.
Οι Δρόμοι του κρασιού πρέπει να ενωθούν με την Αναβίωση της Αρχαίας Εγνατίας που άρχιζε από το Δυρράχιο, περνούσε τη χώρα των Εορδαίων, έφτανε στη Βεύη και συνέχιζε προς την Πέλλα, συνδέοντας τη νότια Ιταλία και τη δυτική Μεσόγειο με το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και τελικά την Ασία.
7,5 εκ€ πληρώθηκαν κατά την κατασκευή της Εγνατίας για αρχαιολογικές ανασκαφές και σήμερα αν δημιουργούσαμε ένα τουριστικό προϊόν, ο κάθε ενδιαφερόµενος περιηγητής θα μπορούσε να νιώσει τη συγκίνηση της ανακάλυψης της, βαδίζοντας πάνω σ΄ αυτό το φημισμένο αρχαίο δρόμο.
Η αρχαία Εγνατία για εμάς σημαίνει Εορδαία/Φλώρινα / Αμύνταιο , μύθος, ιστορία, και τουρισμός των λιμνών, βιότοπος της καφέ αρκούδας, επισκέψιμα οινοποιεία παντρεμένα με αγροδιατροφή και περιήγηση στους παλαιοντολογικούς και αρχαιολογικούς μας χώρους, στα μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία.
Σημαίνει Περιφερειακό σχεδιασμό στον τουρισμό και δημιουργία με πρωτοβουλία της περιφέρειας ενιαίων τουριστικών πακέτων που θα προωθηθούν στα γραφεία τουρισμού της Ευρώπης και όχι μόνο, έτσι ώστε αντί τα δικά μας παιδιά να επισκέπτονται την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη να έρχονται εδώ μαθητές από όλη τη Χώρα και την Ευρώπη και να προσκαλούνται νεολαίες ξεκινώντας, για παράδειγμα, από τη γειτονική μας Ιταλία, αλλά και τις άλλες γειτονικές μας χώρες.
Τα στοιχεία υπάρχουν και εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπλάσουμε το μύθο, μέσα απ΄ τον οποίο θα κερδίσει η περιοχή μας, θα κερδίσουμε όλοι μας.
Η ευκαιρία των επόμενων 5 χρόνων.
Τα επόμενα 5 χρόνια έχουμε μια μοναδική ευκαιρία.
Θα έχουμε ένα ΕΣΠΑ στο ξεκίνημά του που μαζί με το τοπικό πόρο, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθετους πόρους που μπορεί κάποιος να διεκδικήσει για εξειδικευμένες δράσεις, θα αγγίζουν το 1 δις €.
Ναι θα έχουμε σχεδόν 1 δις € και ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΆΞΟΥΜΕ επιτέλους σελίδα.
Να πάψουμε να είμαστε η περιφέρεια της ανεργίας.
Γι αυτό εγώ και ο συνδυασμός μας μπήκαμε σε αυτή τη μάχη.
Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα ως περιοχή να χάσουμε άλλη ευκαιρία
Γιατί όπως είπα πολλές φορές μέχρι σήμερα διαθέτουμε ως τόπος τα δύο συστατικά της Ανάπτυξης.
Έχουμε δηλαδή ανθρώπους και έχουμε και πόρους: φυσικούς και οικονομικούς.
Αυτό που μας έλειπε κατά κανόνα ήταν το σχέδιο, από την Περιφέρεια και τη Χώρα συνολικά.
Γι αυτό εμείς, ο συνδυασμός της ελπίδας, μπήκε σ΄ αυτήν την εκλογική μάχη για να καταθέσει το ΣΧΕΔΙΟ του για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτό το σχέδιο που εκτιμούν καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες.
Οι πολίτες που θέλουν να βάλουμε τέλος στα μεγάλα λόγια και να αρχίσουμε, επιτέλους τα έργα.
Η ώρα έφτασε, οι προϋποθέσεις υπάρχουν, οι δυνατότητες είναι με το μέρος μας.
Με την ψήφο σας θα πάμε μπροστά.
Με τη μεγάλη μας νίκη στις 18 του Μάη θα ενώσουμε δυνάμεις, θα κάνουμε την ελπίδα πράξη και όλοι μαζί θα κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Γι΄ αυτό σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί αυτό τον αγώνα και να ΄στε βέβαιοι πως ο συνδυασμός της ελπίδας θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών όλων σας».