Comments are off for this post

Απάντηση συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ στον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης

Κοζάνη 1-11-2015

Προς:
Αντιπεριφερειάρχη
Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
κ. Πλακεντά Παναγιώτη
Σχετ: αρ.πρ. 129194/2351/20-10-2015
έγγραφό σας

Αγαπητέ Αντιπεριφερειάρχη

Εκ μέρους του Συνδυασμού της «ΕΛΠΙΔΑΣ» σας ευχαριστούμε για την ως άνω σχετική επιστολή σας και τη διάθεσή σας για συνεργασία, με τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ωστόσο η επιστολή σας εκτός από την αοριστία του περιεχομένου της, μας δημιούργησε έντονη ανησυχία, καθώς εγκαινιάζετε ένα ασυνήθιστο τρόπο λειτουργίας της Περιφερειακής Αρχής που, κατά την άποψή μας, αποτελεί θεσμικό ατόπημα για τους παρακάτω λόγους:

1ον Ο Συνδυασμός σας κατά την προεκλογική περίοδο απέφυγε να παρουσιάσει οποιοδήποτε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για το μέλλον της Περιφέρειας, με τη θέση, δια στόματος Περιφερειάρχη ότι το «Πρόγραμμά μας θα το κάνουμε μετά τις εκλογές σε διάλογο με το λαό. Πόρτα – πόρτα», όπως έλεγε.

2ον Από τις πρώτες Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητήσαμε να μας δώσετε ένα περίγραμμα έστω του Προγράμματός σας, προκειμένου να τοποθετηθούμε επ΄ αυτού, κάτι που δυστυχώς αποφύγατε μέχρι και σήμερα

3ον Με την συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων σας , που συνέπιπταν και με την κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού για το 2015 και με την ορατή πλέον έλλειψη οποιουδήποτε Σχεδιασμού και Στόχευσης, ζητήσαμε να παρουσιάσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις Προγραμματικές σας θέσεις. Και τότε ο Περιφερειάρχης αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για τις Προγραμματικές θέσεις της Περιφερειακής Αρχής, χωρίς να δίνει και πάλι οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το «πόρτα – πόρτα» Πρόγραμμά σας.

4ον Μπροστά σε αυτή την εκκωφαντική έλλειψη οποιουδήποτε Προγράμματος από πλευράς σας, 16 ολόκληρους μήνες από την εκλογή σας και βλέποντας να διασπαθίζονται πόροι σε ασύνδετες και κατακερματισμένες δράσεις, έργα, μελέτες, αναθέσεις και προγραμματικές συμβάσεις, που στην πλειοψηφία τους, ελάχιστη αναπτυξιακή διάσταση είχαν, ο Συνδυασμός μας κατέθετε σε κάθε ευκαιρία και πέρα από τη Δημόσια κατάθεση του Προγράμματός του, που έκανε προεκλογικά, συγκεκριμένες προτάσεις (για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, την έναρξη του ΣΕΣ 2014-2020, την Κατανομή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, τον Ενεργειακό Σχεδιασμό , την Επιχειρηματικότητα, το πρόγραμμα για την ανεργία και τη Φτώχεια, τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της ΠΕ Φλώρινας , για την ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών κλπ). Μάλιστα αυτή η επιμονή μας, στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκάλεσε την έκρηξη του Αντιπεριφερειάρχη κου Τσώτσου (“φτάνει με το Φροντιστήριο κα Ζεμπιλιάδου” είπε επί λέξη)

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

χαιρόμαστε που ήδη, εσείς προσωπικά, υιοθετήσατε αρκετές προτάσεις του Συνδυασμού μας, έστω και αποσπασματικά, όπως πχ για την ρευστότητα, για την Επιχειρηματικότητα, για το Δημοπρατήριο αγροτικών Προϊόντων, τη γούνα και κάποιες άλλες, που θα χαρούμε πολύ περισσότερο όταν περάσουν από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση.

Όμως πιστεύω ότι και εσείς καταλαβαίνετε ότι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι καταθέτουν προτάσεις και συζητούν, στον θεσμικά επίσημο Χώρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ειδικά όταν η συζήτηση αφορά την ανάπτυξη μιας ολόκληρης Περιφερειακής Ενότητας, που δεν είναι δυνατόν να γίνεται δια επιστολών.

Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνεται δια της μεθόδου «πες τε μου για να σας πω».

Η πρωτοβουλία σας φαίνεται να δείχνει καλή πρόθεση, ωστόσο αντιφάσκει με το θεσμικό σας ρόλο, τον οποίο σεβόμενοι, οφείλετε, ως Περιφερειακή Αρχή και ως αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες, να καταθέσετε έστω και μετά από 16 μήνες το Πρόγραμμά σας. Αυτό που αφορά στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Στην Ανάπτυξη δηλαδή της Περιφέρειας .

Επιπρόσθετα ζητάτε από την Αντιπολίτευση να κάνει και η ίδια ένα ατόπημα αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Να προτείνει δηλαδή δράσεις για μια και μόνο Περιφερειακή Ενότητα, χωρίς να γνωρίζει ούτε το συνολικό σας σχεδιασμό, ούτε το συνολικά διαθέσιμο προϋπολογισμό και τις όποιες κατανομές έχετε κάνει στον σχεδιασμό σας, μεταξύ των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για το λόγο αυτό, οφείλετε να παρουσιάσετε και τα αποτελέσματα των συναντήσεών σας με Υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούμε για τους πρόσθετους πόρους που διασφαλίσατε για τη Δυτική Μακεδονία.

Γιατί αλλιώς σχεδιάζει κανείς αν ξέρει ότι έχει τους πόρους μόνο από το ΠΕΠ 2014-2020 και αλλιώς αν ξέρει τους πόρους που διασφαλίσατε και από τα άλλα Υπουργεία. Ήδη στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη και Συμβούλου της Συμπολίτευσης, καταλάβαμε ότι ο Κάθετος Άξονας «Λάρισα – Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Φλώρινα – Νίκη» είναι εκτός Ταμείου Συνοχής.

Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα μισά έργα του ΕΣΠΑ και τι πόρους του νέου ΠΕΠ θα δεσμεύσουν, έτσι ώστε να έχουμε μια εικόνα των διαθέσιμων πόρων του νέου ΠΕΠ 2014-2020

Επίσης δεν γνωρίζουμε γιατί καθυστερεί η παραχώρηση στη Δυτική Μακεδονία των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) που η προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, φρόντισε να αποτελεί Κοινοτική δέσμευση του εγκεκριμένου Προγράμματος (παραχώρηση του 30% του ΠΑΑ στις Περιφέρειες δηλαδή ~ 160εκ€ για τη Δυτική Μακεδονία ) και πέρα από αυτό, καμία ενημέρωση δεν έχουμε και για την οποιαδήποτε δέσμευση του αρμόδιου Υπουργείου, για την υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών (Βόρεια Ζώνη Πολυφύτου, αν και ενταγμένη στο πακέτο Γιούνκερ , Νεστορίου, Τριανταφυλλιάς και Κνίδης).

Και εφόσον μας τα παρουσιάσετε όλα αυτά, ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι και ως Παράταξη, θα τοποθετηθούμε πάνω στην Πρότασή σας και στα στοιχεία που θα καταθέσετε.

Σε κάθε περίπτωση, αν κρίνετε ότι οι προτάσεις μας θα σας βοηθούσαν, μπορούν οι συνεργάτες σας να ανατρέξουν στις ομιλίες μας κατά την προεκλογική περίοδο και στην ιστοσελίδα μας.

Όμως είναι αλήθεια ότι η δική μας πρόταση είχε μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία και ακόμη ποιο συγκεκριμένη στόχευση που αφορούσε:

1ο στην άμεση αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο εσείς με την καθυστέρησή σας στην υλοποίησή του και την προθυμία σας για την παραχώρηση των κονδυλίων του, στην Κυβέρνηση, και τα επακόλουθα προβλήματα των capital controls, απωλέσατε

2ο στην ενεργοποίηση τους ΣΕΣ 2014 -2020 και την αξιοποίηση της εμπροσθοβαρούς υλοποίησης των έργων του, μετά τον Οκτώβριο του 2014, που εσείς επίσης απωλέσατε

3ο στην αξιοποίηση των αδιάθετων της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής που ένα μέρος κατασπαταλήσατε χωρίς πρόγραμμα και χωρίς στόχευση και ένα άλλο μέρος απωλέσατε, μέσα από τη δέσμευση των Αποθεματικών

4ο στη στοχευμένη διάθεση των πόρων του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης στην Επιχειρηματικότητα και τη Ρευστότητα με μια φιλοσοφία Περιφερειακής Ισόρροπης Κατανομής των Πόρων του συνδυαστικά με το ΠΕΠ, που δεν εφαρμόσατε και έτσι απωλέσατε το αναπτυξιακό αποτέλεσμα που αυτή θα μπορούσε να έχει.

5ο στη μέγιστη αξιοποίηση πόρων από τα Τομεακά Προγράμματα των Κεντρικών Υπουργείων (Ανάπτυξης/ Ταμείο Συνοχής, Αγροτικής Ανάπτυξης/ ΠΑΑ), που μέχρι στιγμής είναι ανύπαρκτοι

6ο στη πίεση για άμεση έναρξη της κατασκευής Αναπτυξιακών Έργων ήδη δρομολογημένων (5η Μονάδα, Πανεπιστήμιο, ΣΔΙΤ ΔΙΑΔΥΜΑ, έργα Λίμνης Καστοριάς, δρόμος Γρεβενών – Βασιλίτσας, Μελέτη αρδευτικού Νεστορίου και Τριανταφυλλιάς, Βόρεια Ζώνη Πολυφύτου, Κάθετος Άξονας τμήμα Πτολεμαΐδα – Φλώρινα κλπ), που είτε σκόπιμα καθυστερήσατε είτε αδιαφορήσατε

7ο στην άμεση αξιοποίηση του Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) που πλέον έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια για την ανακούφιση των ανέργων και των ΑΜΕΑ ήδη από τις αρχές του 2015, που δεν αγγίξατε.

Με βάση τα παραπάνω και αφού ευχαριστήσουμε και πάλι για τη διάθεση συνεργασίας που δείξατε με την επιστολή σας, ζητούμε την όσο το δυνατόν συντομότερη παρουσίαση του Προγράμματός σας για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες .

Να είστε βέβαιος ότι ο Συνδυασμός μας θα τοποθετηθεί επί των προτάσεών σας, με τεκμηριωμένες και στοχευμένες προτάσεις, όπως μέχρι σήμερα έκανε, προκειμένου να βοηθήσει την Περιφερειακή Αρχή στο έργο της, για το καλό του τόπου και της Περιφέρειας.

Με εκτίμηση
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Comments are closed.

© 2024 Γεωργία Ζεμπιλιάδου.