Comments are off for this post

«Κερνάμε Ελλάδα». Παράτυπος και εκτεθειμένος (πάλι) ο κ. Καρυπίδης !!!

Μια σειρά καίρια και καθοριστικά ερωτήματα γεννά η πρόσφατη ενέργεια της Περιφερειακής Αρχής και του κ. Καρυπίδη προσωπικά να προσχωρήσουν στην διοργάνωση της έκθεσης «Κερνάμε Ελλάδα».  

                Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μια σειρά παρατυπίες που αποδεικνύουν πως ο κ. Περιφερειάρχης είναι για μια ακόμα φορά εκτεθειμένος, τόσο απέναντι στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και προς την τοπική κοινωνία.

Ο συνδυασμός μας κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ελπίζοντας πως θα πάρει και τις ανάλογες απαντήσεις.

ΘΕΜΑ: «Κερνάμε Ελλάδα».

Κύριε Πρόεδρε,

Στις 30/9/2016 και οριστικά στις 10/10/2016, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε την έγκριση ποσού 37.200 € (πατήστε εδώ για να δείτε το Πρακτικό Συνεδρίασης του ΠΣ), με χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο της Π.Ε. Κοζάνης, για τη διενέργεια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τουρισμού με την επωνυμία «Κερνάμε Ελλάδα».

Σκοπός του Φεστιβάλ σύμφωνα με την Εισήγηση ήταν να αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία ως τουριστικό και γαστρονομικό προορισμό της Ν.Α. Ευρώπης και ζητούσε να εξουσιοδοτηθεί η Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του έργου.

Ο Συνδυασμός μας καταψήφισε την Εισήγηση λόγω της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου Σχεδιασμού, στον οποίο αυτή η εκδήλωση θα εντάσσονταν και της ασάφειας ως προς το κόστος σε σχέση με τα αποτελέσματα που αναμένονταν.

Αυτό που ακολούθησε της απόφασης γεννά, δυστυχώς, περισσότερα ερωτήματα από αυτά που αρχικά είχαμε, τόσο ως προς τη σκοπιμότητα της εκδήλωσης, όσο και ως προς το κόστος και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Ως προς τη σκοπιμότητα της διοργάνωσης.

Είναι ξεκάθαρο ότι το «Κερνάμε Ελλάδα» απευθύνετε στους κατοίκους άλλων περιοχών, και κυρίως όσων ζουν σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού αλλά και της χώρας μας, για να γνωρίσουν τα προϊόντα του τόπου μας μεγάλες εν δυνάμει νέες αγορές.

Το να γίνεται μια τέτοια διοργάνωση εντός των ορίων της Περιφέρειας μας, τι νόημα είχε; Η επίκληση της Περιφερειακής Αρχής του γεγονότος, ότι καλέσαμε ξένους δημοσιογράφους, δε σώζει ούτε καν τα προσχήματα καθώς, οι μόλις πέντε (5) τον αριθμό που ανταποκρίθηκαν και ήρθαν στο Φεστιβάλ, όση επιρροή και αν έχουν στον κόσμο των media και της γαστρονομίας δεν δικαιολογούν το στήσιμο μιας πανάκριβης εκδήλωσης που κόστισε, περίπου, 55.000€.

Κι όλα αυτά ενώ η Περιφέρειά μας συμμετείχε, και σωστά έκανε, μόλις ένα μήνα πριν με περίπτερο, σε εκδήλωση της ίδιας εταιρείας «ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ», στην Αθήνα, στο 7th AGRO QUALITY FESTIVAL. Η Περιφέρεια με 24 Επιχειρήσεις του τόπου μας, τις πιο δυναμικές στον τομέα της αγροδιατροφής, μαζί με το Επιμελητήριο Κοζάνης και την Αναπτυξιακή του Εταιρεία (ΑΕΠΕ) πήγαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στην έκθεση της Εταιρείας «ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» (14,15 και 16/10 στην Αθήνα) (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Για ποιο λόγο, λοιπόν, επαναλήφθηκε ένα μήνα μετά η ίδια έκθεση, από την ίδια Εταιρεία στην Κοζάνη;

Γιατί οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν προσκλήθηκαν στο περίπτερό μας στην μεγάλη έκθεση της Αθήνας;

Μόνο το τελευταίο εξάμηνο για εκθέσεις η Περιφέρεια δαπάνησε ένα ποσό που αγγίζει τα 100.000€.

Αναλυτικά είχαμε:

1. Τον Ιούνιο: Η Γενική Εμπορική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας “ΕGΝΑΤΙΑ ΕΧPO 2016”, στην Πτολεμαΐδα, στην οποία υπήρχε ενότητα γευσιγνωσίας για την ανάδειξη του τρίπτυχου «Τουρισμός- Πολιτισμός- Τοπικά Προϊόντα». Η επιμέλεια της γαστρονομίας των τοπικών προϊόντων έγινε από την λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος στο χώρο του περιπτέρου της Περιφέρειας, με προβολή στα ΜΜΕ και την ΕΡΤ3.

2. Τον Ιούλιο (27-31): Το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων Δυτ. Μακεδονίας στα Σέρβια

3. Τον Σεπτέμβριο (23-28): Η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση των Κοίλων στην οποία υπήρχε ενότητα για την ανάδειξη της πολιτισμικής κουζίνας, μέσα από συμμετέχοντες πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι πρόσφεραν δείγματα ποντιακής κουζίνας, Θρακιώτικης κ.α. με χρήση τοπικών προϊόντων.

4. Τον Οκτώβριο (10 – 15 ): Η Περιφέρεια προσκαλεί Ρώσους δημοσιογράφους στα πλαίσια του προγράμματος «FAM TRIP ΡΩΣΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

5. Τον Οκτώβριο (14-16): Την έκθεση « Athens Cheese and Food Festival» με διοργανώτρια την εταιρεία «Κερνάμε Ελλάδα»

6. Το Νοέμβριο (11-13): Το ίδιο «Κερνάμε Ελλάδα» διοργανώνεται εκ νέου στο εκθεσιακό κέντρο των Κοίλων!

7. Το Νοέμβριο (18-20): Η Περιφέρεια συμμετέχει στη ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 2016. Στόχος, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη και προώθηση των παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων (διασύνδεση αγροδιατροφής και τουρισμού, καλάθι προϊόντων Δυτικής Μακεδονίας, συνεργατικά δίκτυα).

8. Το Νοέμβριο (24-28): Η Περιφέρεια συμμετέχει στην Έκθεση GREEK TOURISM EXPO 2016 στην Αθήνα.

Το ερώτημα εύλογο. Σε ποιο σχεδιασμό και με τι προσδοκώμενα οφέλη έγιναν όλα τα παραπάνω που στοίχισαν περί τις 100.000 υπερπολύτιμα ευρώ;

Ως προς τη διαφάνεια της ανάθεσης της διοργάνωσης.

Από την ψήφιση ακόμη της απόφασης με τίτλο «κερνάμε Ελλάδα» ήταν σαφές ότι αυτή προβλεπόταν να ανατεθεί στη συγκεκριμένη Εταιρεία. Η Περιφερειακή Αρχή δια του Προέδρου της Εταιρείας Τουρισμού, απέκρυψε το γεγονός αυτό από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έκανε μια διαδικασία, που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως παρωδία, ενώ γεννά πάμπολλα ερωτήματα.

Πώς είναι δυνατόν να μνημονεύεται στη Διαύγεια το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ στις 28.9.2016 (Α.Π. Ε.Ο.Τ. 11496/29.9.2016) προς τη Δ/νση Υπηρεσιών Εξωτερικού) με συνημμένη επιστολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (link1 «έχοντας υπόψη στ. 22»), όταν το Π.Σ. πήρε την προκαταρκτική απόφαση στις 30/9 ΠΣ (Πατήστε εδώ για να δείτε το πρακτικό συνεδρίασης του ΠΣ) και την τελική στις 10.10 (Πατήστε εδώ για να δείτε το πρακτικό συνεδρίασης του ΠΣ).

Πώς ο Περιφερειάρχης προεξόφλησε την απόφαση του Π.Σ. και την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΑΠ;

Γιατί η Περιφερειακή Αρχή έστειλε επιστολές στον ΕΟΤ πριν την απόφαση του Π.Σ, προεξοφλώντας τη θετική του εισήγηση πριν καν αυτή υπάρξει;

Γιατί εκχωρήθηκε η διαδικασία ανάθεσης στην Εταιρεία Τουρισμού, και όχι στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας; Μήπως επειδή αυτή δεν υπόκειται στον έλεγχο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Γιατί η Εταιρεία Τουρισμού έκανε ελλιπή δημοσιοποίηση και μόνο από την ιστοσελίδα της Εταιρείας Τουρισμού και της Π.Ε. Καστοριάς; Πώς περίμεναν να το μάθουν αυτό οι άλλες ενδιαφερόμενες Εταιρείες;

Γιατί ενώ μια τέτοια διοργάνωση που απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και χρόνο για την προετοιμασία προσφορών από τους διαγωνιζόμενους, από την Εταιρεία Τουρισμού δόθηκε ελάχιστος χρόνος (11 ημέρες) τόσο ως προς την προετοιμασία της προσφοράς (Πατήστε εδώ για να δείτε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος) όσο και ως προς τον χρόνο μέχρι την εκδήλωση (8 ημέρες από την αποσφράγιση των προσφορών); Μήπως επειδή έτσι μπορούσε, ουσιαστικά, να ανταποκριθεί μόνο η Εταιρεία που έχει κάνει σειρά πανομοιότυπων εκδηλώσεων, η οποία τελικά και την ανέλαβε;

Από ποια μελέτη προέκυψαν με τέτοια ακρίβεια 225.000 χαρτοπετσέτες, 45.000 οδοντογλυφίδες, 80.000 flyers τρίπτυχα και 400 banners (Πατήστε εδώ για να δείτε το σχέδιο αποτύπωσης οικονομικής προσφοράς).

Πώς κατέληξε σ΄ αυτά τα νούμερα η Εταιρεία Τουρισμού και ποια ήταν η Επιτροπή Παραλαβής που πιστοποιεί ότι όλα αυτά τα υλικά όντως παρελήφθησαν και χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να πληρωθεί η ανάδοχος εταιρεία;

Ποιες Εταιρείες έκαναν αυτές τις εκτυπώσεις των 80.000 flyers κι των 400 banners; Εταιρείες της Δυτικής Μακεδονίας δεν μπορούσαν να αναλάβουν αυτές τις εκτυπώσεις;

Γιατί φαίνεται η ηχητική κάλυψη να πληρώνεται δύο (2) φορές, τόσο από τον ΕΟΤ όσο και από την Περιφέρεια (Πατήστε εδώ για να δείτε την έγκριση δαπάνης) – (Πατήστε εδώ για να δείτε το σχέδιο αποτύπωσης οικονομικής προσφοράς) και (εδώ για να δείτε την απόφαση του ΕΟΤ.

Γιατί ακόμη και η ηχητική κάλυψη (2480€), αλλά και η κάλυψη του κόστους του coffee break (1500€) γίνονται με απευθείας αναθέσεις από τον ΕΟΤ σε εταιρείες εκτός Δυτικής Μακεδονίας (Πατήστε εδώ για να δείτε την έγκριση δαπάνης). Ζητήθηκαν προσφορές από τοπικούς επιχειρηματίες και κρίθηκαν ασύμφορες;

Πώς είναι δυνατόν στην πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στην έκθεση, που έγινε στις 7/10 (Πατήστε εδώ για να δείτε την πρόσκληση συμμετοχής), υπήρχε ήδη το λογότυπο της Εταιρείας «ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ», όταν η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Εταιρείας Τουρισμού, έστω και με τον τρόπο που έγινε, προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες έγινε στις 20/10 (Πατήστε εδώ για να δείτε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος).

Γιατί η Εταιρεία Τουρισμού απέκρυψε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και από τις άλλες δυνητικά ενδιαφερόμενες διοργανώτριες εταιρείες, ότι ο ανάδοχος εκτός από τα 37.200€ από τον Τοπικό Πόρο θα έπαιρνε και το μίσθωμα από τους συμμετέχοντες εκθέτες, γεγονός που σε μια, έστω και κατ΄ επίφαση, διαγωνιστική διαδικασία ισοδυναμεί με τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού εκ των υστέρων; Ποιο ήταν τελικά αυτό το κόστος που επιπρόσθετα εισέπραξε ο ανάδοχος;

Γιατί ενώ η Εταιρεία δεν πλήρωσε την ενοικίαση του χώρου στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο απλά παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια, η ίδια ζήτησε τίμημα από τις συμμετέχουσες Εταιρείες, εισπράττοντας για κάτι που δεν πλήρωσε;

Ποιο ήταν το επιπλέον κόστος των υλικών για την παρασκευή των εδεσμάτων και από ποιον πληρώθηκαν, καθώς αυτό δεν συμπεριλαμβανόταν στο κόστος των 37.200€;

Με δεδομένο ότι το κόστος των 37.200€ (πατήστε εδώ για να δείτε το Πρακτικό Συνεδρίασης του ΠΣ) προσαυξήθηκε με την χρηματοδότηση από τον ΕΟΤ μεταξύ άλλων και του κόστους φιλοξενίας των 5 δημοσιογράφων κατά 6.380,00 € (Πατήστε εδώ για να δείτε την απόφαση του ΕΟΤ), και των δαπανών μετακίνησης κατά 1900 € (Πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ για να δείτε τις εγκρίσεις δαπανών του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας), καθώς και του κόστους που κατέβαλαν στην εταιρεία ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ οι εκθέτες, μπαίνει το ερώτημα γιατί η Περιφερειακή Αρχή δεν ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το συνολικό κόστος του εγχειρήματος, γεγονός που πιθανόν θα επηρέαζε και θα διαφοροποιούσε την απόφασή του.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κος Καρυπίδης και η Περιφερειακή Αρχή διαχειρίζεται με αδιαφάνεια και μη νόμιμες διαδικασίες τα οικονομικά της Περιφέρειας.

Σήμερα, όμως, η Περιφερειακή Αρχή και η Εταιρεία Τουρισμού οφείλουν να απαντήσουν γιατί δεν είπαν την αλήθεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Γιατί έπαιξαν με το μεράκι και την αγάπη πολιτιστικών συλλόγων και απλών πολιτών που προσέτρεξαν να προσφέρουν αφιλοκερδώς, πιστεύοντας πως έτσι βοηθούν τον τόπο, την ώρα που άλλοι αμείβονταν πλουσιοπάροχα;

Γιατί υποχρέωσαν τους Δήμους της Περιφέρειας να δαπανήσουν πόρους και χρόνο σε κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο για το αν αποδώσει κάτι, ενώ η όλη του διαδικασία εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής είναι επιλήψιμη;

Σε εφαρμογή του άρθρου 16 παρ 1. του Κανονισμού Λειτουργίας του ΠΣ περιμένουμε απαντήσεις και έγγραφα που να απαντούν στα παραπάνω

Κυρίως, όμως, περιμένουμε από τον κ. Περιφερειάρχη να μας εξηγήσει από πού αντλεί το δικαίωμα να λειτουργεί παράτυπα, παραβιάζοντας κάθε έννοια διαφάνειας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, παραπλανώντας και εκθέτοντας και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
.

Με εκτίμηση

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Comments are closed.

© 2024 Γεωργία Ζεμπιλιάδου.