No comments yet

Γ. Στρατάκης: Τελικά ήταν ημέρα γιορτής τα Εγκαίνια (!) της έναρξης των έργων Φυσικού Αερίου στη Φλώρινα ή ΟΧΙ;

Πράγματι αν εξετάσουμε όσα προηγήθηκαν με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, η έλευση του Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) είναι ένα σημαντικό γεγονός για την Περιοχή.

Όμως όπως εξελίχτηκε η υπόθεση αυτή, ως αποτέλεσμα της βίαιης Απολιγνιτοποίησης, μοιάζει πως  «αφού μας πήραν την παραγωγική γελάδα είμαστε ευχαριστημένοι, αν  δεν πανηγυρίζουμε ίσως , που την αντικατέστησαν με ένα βόδι (με το συμπάθιο)».

Κι’ όλα στηρίζονται ως λογική σ’ ένα επιχείρημα σοφιστείας , πως το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού είναι αυτό που θα σώσει  την περιοχή , αφού ο ίδιος φρόντισε βεβαίως, ως αναγκαίο κακό…., να προωθήσει τη βίαια Απολιγνιτοποίηση της Δυτ. Μακεδονίας και το πρόωρο κλείσιμο μεταξύ άλλων Μονάδων και του ΑΗΣ Μελίτης. « Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι!!!»  κατά τη σοφή λαϊκή ρήση.

Βέβαια 2,5 χρόνια μετά  από την απόφαση, τι κι’ αν ακούμε για 7,5 δις ευρώ, μέχρι σήμερα μόνο 30 εκατ. είναι διαθέσιμα για την στήριξη των μικρο-μεσαίων Επιχειρήσεων  με αμφίβολα αποτελέσματα.*

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι για το τι σημαίνει το Φυσικό Αέριο για το Φλωρινιώτη:

-Η τιμή του Φ.Α. διαμορφώνεται περίπου στο 80% της τιμής του πετρελαίου (ισοδυναμία που υφίσταται περίπου και στην παραγόμενη ενέργεια), χωρίς να λάβουμε υπόψη τη σημερινή δυσμενή  συγκυρία στην αγορά της ενέργειας. Έτσι ένα μέσο σπίτι Φλωρινιώτικο, που σήμερα χρειάζεται περίπου 2000 λίτρα πετρελαίου,  θα δαπανά για Φ.Α. το ποσό που αντιστοιχεί σε 2000Χ 80%=1600 λίτρα πετρελαίου.

-Την ίδια στιγμή η χρέωση της θερμικής ενέργειας στις τηλεθερμάνσεις, τηςΠτολεμαΐδας είναι 43% της ισοδύναμης τιμής πετρελαίου, στην Κοζάνη 46% και στο Αμύνταιο 50%(αν και η παραγωγή της ενέργειας γίνεται πλέον σε ανεξάρτητη μονάδα βιομάζας ). Δηλαδή ο Φλωρινιώτης θα πλήρωνε αν είχε τηλεθέρμανση περίπου 50% της δαπάνης του πετρελαίου αντί του 80% που θα κοστίζει το Φ.Α..

Δυστυχώς η εξέλιξη αυτή που την διαμόρφωσε η Πολιτική της βίαιας απολιγνιτοποίησης, η οποία  εμφανίζεται ως μονόδρομος ( που οδηγεί και στο κλείσιμο της σύγχρονης Μονάδας της Μελίτης άρα και την κατάργηση της τηλεθέρμανσης) – ενώ  σε όλες τις άλλες ανθρακοφόρες Χώρες της Ευρώπης ο χρονικός ορίζοντας φτάνει μέχρι το 2050– δεν μπορεί να βαφτίζεται ισοδύναμο αντάλλαγμα για την τοπική κοινωνία.

Για μία ακόμη φορά η Φλώρινα  με ευθύνη μας  βρίσκεται στο 2ο τραίνο των εξελίξεων.

 

                                                        

Υ.Γ.: Η τελετή ήταν μία ευκαιρία ν’ ακούσουμε επιτέλους κάτι συγκεκριμένο για τη Φλώρινα από τον Περιφερειάρχη (κάθετο ,άλλα οδικά έργα κ.λ.π ) , εις μάτην!  Ένας απλός επισκέπτης  της Φλώρινας για μία ακόμη φορά….!

* Η ανάλυση για το ποσό αυτό των 7,5 δις  είναι υπόθεση μιας άλλης δημοσίευσης που θα ακολουθήσει….. και απέχουν πολύ τα προσδοκώμενα από τον επιχειρούμενο εντυπωσιασμό.

Καλή μας Χρονιά!

Γιάννης Στρατάκης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ”

Post a comment

© 2024 Γεωργία Ζεμπιλιάδου.