No comments yet

“ΕΛΠΙΔΑ” Η Μάνα Νερού και ο «χουβαρντάς» επενδυτής !

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοζάνη 31 03 2021

Η Μάνα Νερού και  ο «χουβαρντάς» επενδυτής

Ανταλλάγματα στους κατοίκους προτείνει ο «Επενδυτής» προκειμένου να κατευνάσει την οργή της τοπικής κοινωνίας της Μεσιανής και των Σερβίων, για την ελεγχόμενη ως προς την νομιμότητα της επένδυση  και να πετύχει την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης του, με επιστολή του στον Πρόεδρο και τον Δήμαρχο Σερβίων, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύθηκε σε τοπικό ΜΜΕ (Kozan.gr).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «επενδυτής», προτείνει κατ΄ αρχήν να καταβάλλει τα έσοδα από ένα Φ/Β 1MW που θα αποδίδει 105.000€ ετησίως στη Κοινότητα.

Δηλαδή, αν καταλαβαίνουμε σωστά,  αφού πρώτα με την διαδικασία της κατάτμισης, στέρησε το Ανταποδοτικό Τέλος 3% που προβλέπει ο Νόμος από τους κατοίκους, το οποίο ανέρχεται σε 181.650,00€ ετησίως (3,6εκ στα είκοσι χρόνια), τους «πουλάει» τώρα ως χάρη 105.000ετησίως! Καλή συμφωνία δεν τη λες….

Τάζει επίσης στους κατοίκους μια Ενεργειακή Κοινότητα με την μελλοντική κατασκευή έργου ισχύος 10MW που θα αποφέρει λέει έσοδα στην Κοινότητα 350.000€ ετήσια για 20 χρόνια.

Δηλαδή εννοεί ο «επενδυτής» ότι οι κάτοικοι της Μεσιανής και ο Δήμος Σερβίων χρειάζονται τη διαμεσολάβηση του για να κάνουν Ενεργειακή Κοινότητα στον τόπο τους;

Γιατί όμως να τον χρειάζονται, αφού αν την κάνουν μόνοι τους, αξιοποιώντας επιχορηγήσεις που μπορεί να ανέλθουν και στο 70%,  τα έσοδα θα είναι 880.000€ ετησίως και όχι μόνο 305.000 €.

Ούτε αυτή τη λες καλή συμφωνία για τους κατοίκους….

Για να μπορέσει όμως να εξηγήσει κανείς αυτή την «χουβαρντοσύνη» του «επενδυτή» πρέπει να έχει την συνολική εικόνα του τι κερδίζει ο ίδιος από αυτή την διαδικασία που έστησε, σε «αγαστή συνεργασία» με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ταυτόχρονα ωφελούμενου από το εγχείρημα μέσω των θυγατέρων του και όχι μόνο.

Κερδίζει από τη μη καταβολή των Ανταποδοτικών τελών (3%), που προβλέπει ο Νόμος και το γλυτώνει με το τέχνασμα της κατάτμησης. Ως εκ τούτου ωφελείται από την μη καταβολή 181.650,00€ ετησίως, δηλαδή 3,6εκ στα είκοσι χρόνια.

Κερδίζει από τη χρήση Δημόσιας Δασικής γης, καθώς ακόμη και αν υπολογισθούν αυτά που πληρώνει άπαξ (αντάλλαγμα χρήσης και τέλος υποχρεωτικής αναδάσωσης), το όφελος από το αν ενοικίαζε γη από ιδιώτες για είκοσι χρόνια, δημιουργεί όφελος ~3,3εκ€ την 20ετία.

Κερδίζει από την κατάτμηση και αυτό είναι επίσης ένα σκοτεινό σημείο της όλης διαδικασίας, καθώς η τιμή πώλησης της MWH από μικρά Φωτοβολταϊκά (μικρότερα του 0,5MW ή του 1MW εφόσον αποτελούν ενεργειακή κοινότητα) είναι σαφώς μεγαλύτερη από το αν ήταν ένα μεγάλο Φωτοβολταϊκό (63€/MWH έναντι 50€/MWH με τα πιο πρόσφατα δεδομένα). Από το «τρυκ» της κατάτμησης προκύπτει ως εκ τούτου ένα όφελος για τον «επενδυτή» ~1,6εκ€/ετησίως δηλαδή ~31εκ€ για την 20ετία

Τέλος λόγω της κατάτμησης  κερδίζει την μη καταβολή στη ΡΑΕ του τέλους Βεβαίωσης Παραγωγής που εκτιμάται σε ~180.000€

Συνολικά λοιπόν το «επενδυτικό σχήμα των εκλεκτών» που σύστησαν οι «επενδυτές» κερδίζει λόγω κατάτμησης ~38εκ€ την εικοσαετία από την επένδυση της Μεσιανής.

Γι αυτό επιμένουν να ολοκληρωθεί η «επένδυση». Γι αυτό δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για κυβερνητικό βουλευτή του τόπου μας, που αφενός  δεν πήρε θέση για την σκοτεινή αυτή υπόθεση και αφετέρου στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο με ευκολία πρότεινε να πάει αυτό το «επενδυτικό τέχνασμα» σε διπλανή έκταση άλλης Τοπικής Κοινότητας.

Και όλα αυτά παρά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν όπου και αν γίνει, αφού δεν έχουν εξετασθεί οι επιπτώσεις και η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος από το συνολικό έργο.

Παρά το γεγονός ότι χάνεται πολύτιμη παραγωγική γη, σε μια περιοχή με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Τουρισμού, του Ναυταθλητισμού, της Κτηνοτροφίας και της Γεωργίας.

Μένει στον καθένα να αναρωτηθεί αν η περιοχή συνολικά θα μπορέσει να επιβιώσει ,αν υλοποιηθούν αυτά που εν κρυπτώ εξελίσσονται, ΧΥΤΑ Αμιάντου, πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη και φωτοβολταϊκά σε χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης.

Μένει στον καθένα μας να αναρωτηθεί αν οι κάτοικοι θα είναι κερδισμένοι αποδεχόμενοι το ανταποδοτικό των 105.000€ ετησίως που χωρίς τη δέσμευση του Νόμου είναι αμφίβολο αν θα καταβάλλεται σε βάθος 20ετίας.

Κυρίως όμως μένει να απαντηθεί γιατί Περιφέρεια και Δήμοι δεν δημιουργούν ΕΓΚΑΙΡΑ τις δικές τους Ενεργειακές Κοινότητες αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υπάρξουν προς όφελος των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που με διαφανής διαδικασίες πρέπει να κληθούν να μετέχουν ως επενδυτές στον τόπο τους.

Γιατί Περιφέρεια και Δήμοι δεν διεκδικούν το αυτονόητο. Ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα ωφελήσει όλα τα νοικοκυριά του τόπου μας, με τα ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ και η ΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Με ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» που δίνουν υπόσταση στο λεχθέν «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

Post a comment

© 2024 Γεωργία Ζεμπιλιάδου.