No comments yet

“ΕΛΠΙΔΑ” – Γ. Χριστοφορίδης: Ερώτηση για την απομάκρυνση του αμιάντου από στέγες κτιρίων που βρίσκονται στο χώρο της πρώην Υ.Ε.Β. στην Αγία Παρασκευή Κοζάνης και τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του χώρου.

Κοζάνη 14/12/2022

Προς:  Περιφερειάρχη  κ. Κασαπίδη Γεώργιο

Θέμα:  Ερώτηση για την απομάκρυνση του αμιάντου από στέγες κτιρίων που βρίσκονται στο χώρο της πρώην Υ.Ε.Β. στην Αγία Παρασκευή Κοζάνης και τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του χώρου.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς, Αγίας Παρασκευής- Καπετανάκη Ηλία- Βεάκη και Πόντου, είχε την βάση της η πρώην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων γνωστή σε όλους Υ.Ε.Β.

Ένα οικόπεδο, έκτασης 6.400 τ.μ, ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μέσα στον αστικό ιστό, από τους χώρους που λείπουν από την πόλη , μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το Δημαρχείο, μένει αναξιοποίητο, χωρίς καμιά συντήρηση και προοπτική.

Κτίρια παλιά με σαφείς ενδείξεις επικινδυνότητας καθώς κάποια έχουν γκρεμιστεί, φιλοξενούν σήμερα, το γυμναστήριο του μποξ, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το Θεατροδρόμιο και την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.

Το χαρακτηριστικό των δύο τελευταίων κτιρίων είναι ότι οι στέγες τους (περίπου 700 τ.μ.) είναι από φύλλα αμιαντοτσιμέντου τα γνωστά ελλενίτ, (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες).  Ένα υλικό πολύ γνωστό για την εκτεταμένη χρήση του τα παλαιότερα χρόνια γενικότερα στη Χώρα, που όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θανατηφόρο.

Ο κίνδυνος για την υγεία από τον αμίαντο, ως γνωστό, προέρχεται από την εισπνοή ινών αμιάντου που απελευθερώνονται, εφόσον αυτός έχει υποστεί φθορά ή είναι ανεξέλεγκτα εκτεθειμένος.

Στην περίπτωση εισπνοής αυτών των μικροσκοπικών ινών, που διασπείρονται μέσω του αέρα, μπορεί να προκληθούν σοβαρές ασθένειες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και ελάχιστη δόση αμιάντου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα με μέση χρονική καθυστέρηση 30 ετών μεταξύ της έκθεσης και των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου και τονίζουν ότι η μόνη ασφαλής λύση αντιμετώπισης του κινδύνου των κτιρίων με  Αμίαντο είναι η άμεση απομάκρυνσή του.

Συνεπώς, με δεδομένη την απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, ότι ο αμίαντος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για καρκινογενέσεις και σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου (ολική απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης Αμιάντου σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 01-01-2005), η Περιφέρεια, ως ιδιοκτήτης των εν λόγω κτιρίων, οφείλει να πάρει άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση του αμίαντου από τις συγκεκριμένες στέγες, για λόγους προστασίας της υγείας των χρηστών των εν λόγω κτιρίων αλλά και των κατοίκων της γύρω περιοχής, οι οποίοι δυνητικά είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.

Ως εκ τούτου, και κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 16 παρ. 1 του Κανονισμού του Π.Σ,  θα θέλαμε να γνωρίζουμε:

  1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών που προκύπτουν από την ύπαρξη αμιάντου σε δημόσιους χώρους και κτίρια που ανήκουν στην Περιφέρεια
  2. Τι μέτρα θα πάρετε για την άμεση απομάκρυνση του αμίαντου από τις στέγες του Θεατροδρομίου και της Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ.
  3. Πότε προβλέπετε ότι θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες
  4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τον εν λόγω χώρο προκειμένου να αξιοποιηθεί και αποδοθεί στο κοινωνικό σύνολο.

 

Επισυνάπτονται 4:

 

ΥΕΒ

ΥΕΒ 1

ΥΕΒ 2

ΥΕΒ 3

 Με εκτίμηση

 Γιώργος Χριστοφορίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος
Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Post a comment

© 2024 Γεωργία Ζεμπιλιάδου.